sobota, 9 czerwca 2012

ciasto z truskawkami

Witam !

Dziś ciasto z truskawkami, bo trzeba jakoś wykorzystać sezon na te pyszne owoce. Przejadły mi się już koktajle truskawkowe, musy, czy inne desery, nie zapominając o ryżu lub makaronie z truskawkami. Trafiłam na bardzo fajny przepis, troszkę go przerobiłam ze względu na moją niewiedzę. Ciasto było pod wielkim znakiem zapytania piekąc się w piekarniku i szczerze mówiąc myślałam, że nic z tego nie wyjdzie. Ale wyszło ! Naprawdę było smaczne i jestem pełna podziwu dla samej siebie :). Pisząc przygotowanie tego ciasta może wydawać się dość skomplikowane, ponieważ składniki dodałam w dziwnej kolejności, ale widać to nie było istotne, żeby ciasto wyszło idealnie.
Wszyscy zadowoleni i chcą więcej więc to znakomita gwarancja, że ciasto jest przepyszne !





 Składniki:
- 175 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( niekoniecznie )
- 175 g malin
- około pół szklanki mleka lub trochę więcej



                                                       



Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po kolei jajka, wszystko miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą oraz ekstraktem. Łączymy dwie masy ubijając je i kiedy ciasto staje się ubite i gęste dodajemy stopniowo mleka. Potrzeba tyle mleka aby ciasto było rzadsze i łatwe do wylania do formy. Teraz robimy sos truskawkowy. Truskawki blendujemy i część odstawiamy do garnuszka na polewę. Do foremki wylewamy połowę ciasta następnie na ciasto wylewamy zblendowane truskawki i resztę ciasta wylewamy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika na około 45 min, nagrzanego do 160 stopni. Oczywiście kontrolujemy w międzyczasie nasz wypiek, ponieważ każdy piekarnik jest inny i ciasto może zrobić się szybciej lub wolniej. Gdy już się upiecze wyłączamy piekarnik lecz ciasto zostaje w środku lekko można uchylić drzwiczki piekarnika. po mniej więcej 30 minutach wyjmujemy je z piekarniki i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy wziąć się za polewę truskawkową. Wsypane wcześniej do garnuszka truskawki  gotujemy na małym ogniu i rozgniatamy widelcem. Możemy dodać cukru lub miodu ale nie jest to konieczne gdyż ciasto samo w sobie jest już słodkie.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...