poniedziałek, 4 czerwca 2012

Krem z kalafiora plus dodatek

Witam :)

Dziś pomyślałam sobie, że mam ochotę na coś lekkiego ale mięsnego i pierwsze co nasunęło mi się na myśl to kalafior i pierś z kurczaka, które gościły dziś w mojej lodówce. Po głębszym zastanowieniu jakby przerobić to danie aby było smaczne i ciekawe wpadłam na pomysł żeby zrobić krem z kalafiora z dodatkiem gotowanego kurczaka. Potrawa bardzo prosta i przede wszystkim szybka, w sam raz po powrocie ze szkoły. 


Składniki:
- kalafior świeży lub mrożony ( ilość zależy od apetytu :D )
-połowa połowy pierś z kurczaka
-koperek
-vegeta lub kostka warzywna
-sól
-pieprz


Przygotowanie:

Kalafiora wkładamy do gotującej się wody przyprawionej vegetą lub kostką ( ilość przyprawy zależy od uznania). Do drugiego garnka z gotującą się wodą wkładamy pierś z kurczaka. Czekamy aż wszystko nam się ugotuje. Następnie przekładamy kalafiora ugotowanego do miękkości w wysokie naczynie i blendujemy dodając bulionu ( woda z przyprawą z ugotowanego kalafiora ). Ilość bulionu zależy od tego czy chcemy uzyskać gęsty krem czy rzadszy, osobiście wybrałam pierwszą wersje. Do kremu dodajemy sól i pieprz do smaku. Gdy mamy zrobiony już krem zajmijmy się kurczakiem. Ugotowany kawałek kroimy na dość małe kawałki i wrzucamy do kremu. Całość posypujemy koperkiem. Możemy również dodać grzanki, o których ja niestety zapomniałam a idealnie do tego pasują.


I to cała filozofia tego dania, szybko, prosto i łatwo :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...