wtorek, 5 czerwca 2012

Owsianka na śniadanie

    Jak ja dawno nie jadłam prawdziwej owsianki ; o, o ile w ogóle kiedyś jadłam bo nawet sobie nie przypominam. Mogłoby się wydawać, że to banalne i zwykłe śniadanie ale nie w mojej wersji. Żeby ją trochę urozmaicić wrzuciłam parę smacznych dodatków i już owsianka zyskała na wartości. Śniadanko w sam raz na początek kolejnego nudnego dnia w szkole :).



Składniki:


- około pół szklanki płatków owsianych ( ja użyłam górskich)
- około 1 szklanki mleka
- łyżeczka miodu
- 5 truskawek (lub innych owoców zależy kto co lubi)
- garść rodzynek
- garść migdałów
- płatki migdałowe do ozdoby
( dodatkowo można wykorzystać suszone śliwki, daktyle, morele, żurawinę ).

Przygotowanie:

Mleko gotujemy w garnuszku i dodajemy do niego płatków owsianych. Zanim mleko się zagotuje przygotowujemy truskawki orzechy rodzynki. Do mleka z owsianką dodajemy łyżeczkę miodu. Całość przelewamy do miseczki i dodajemy pokrojone truskawki, migdały, rodzynki. Na koniec posypujemy do ozdoby płatkami migdałów.

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Ja uważam, ze nie wymyślono lepszego śniadania niż owsianka ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...