środa, 26 września 2012

spagetti po bolońsku

Szybki obiad w szybki dzień, szybko latam po lekarzach, szybko jem obiad i szybko dodaję przepis !
PS. Moje włosy są za ciemne !! Ale zmiana fryzury jak najbardziej wyszła mi na dobre :)

Składniki:
- 150g makaronu graham
- 150 g mięsa mielonego
- ząbek czosnku
- 4 pomidory z puszki plus zalewa
- pół cebuli
- oregano
- sól pieprz
- zioła prowansalskie
- łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Makron gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut .Mięso doprawiamy solą pieprzem ( ewentualnie czerwona ostrą papryką ) rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy około 5 minut ( oczywiście mieszając ) Dodajemy pokrojona cebulkę, czosnek i smażymy kolejne 3 minutki. Następnie dodajemy pomidory i zalewę z nich przyprawiając ziołami i oregano. Dla chętnych po nałożeniu makaronu i mięska na talerze można posypać żółtym serem :)

8 komentarzy:

  1. No nie no, wygląda pysznie, i jeszcze jak widzę tę parę na zdjęciu, to zaraz sobie pójdę zrobić podobne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron wygląda bardzo apetycznie :D Jednak muszę się trochę przyczepić :) Spaghetti to jednak rodzaj makaronu a nie nazwa dania, więc Twoje danie to bardziej świderki/fusilli po bolońsku. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. klasyczne a wciąż takie dobre

    OdpowiedzUsuń
  4. syte i smaczne danie, fajny pomysł na makaron ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna klasyka, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. niestety ale spaghetti to potrawa ,która budzi we mnie grozę ,po prostu go nie lubię ! ale moja rodzina szczególnie za nim przepada ,więc jak oni mają spaghetti to ja makaron na słodko ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlosy sie spiora, nie ma sie co przejmowac :)
    A jesli chodzi o bolognese, to chyba najbardziej lubie klasyczne, wolno duszone sosy. Ale dobrze miec pod reka przepis na blyskawiczna wersje.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...