niedziela, 28 lipca 2013

Muffinki z malinami i malinowym lukrem

Składniki:
- 250g mąki
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- maliny
- około 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki syropu malinowego
- łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Łączymy w misce suche składniki mąkę, proszek, cukier, sól. Następnie dodajemy olej, mleko i jajka dokładnie miksując całość na jednolitą masę. Wypełniamy ciastem papilotki do około 3/4 wysokości i wkładamy do środka 3 lub 4 malinki przykrywając "kapką" ciasta. Pieczemy 20 minut.
Aby przygotować lukier wsypujemy do garnuszka cukier puder, syrop oraz sok z cytryny dokładnie mieszamy jednocześnie podgrzewając masę, jeśli uzyskamy odpowiednią konsystencję polewamy upieczone muffinki. 
Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Wyglądają na bardzo mięciutkie, najlepsze! :) No i bez dodatku jajka, czyli takie wegańskie, gdyby zamienić mleko na sojowe, a ja bardzo lubię takie pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mają jajko :D, a mleka ja użyłam sojowego light alpro :D

      Usuń
  2. z dnia na dzień zachywcasz słodki pysznościami, z malinkami na pewno smacznie i ślicznie wyglądają *-*
    miłego dnia ;* !

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wyglądające babeczki, choć do malinowych muffin i tak nie trzeba mnie wcale przekonywać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cuda! Wyglądają jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. om nom nom,czyżby zrobione dla swoje mężczyzny?S.K :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama nie wiem, co ładniejsze: babeczki czy zdjęcia. Ale że zdjęcia oddają urok, nie mam wątpliwości, że same muffiny są cudownie delikatnie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć :)
    Chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam :)
    Daria

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...