sobota, 21 września 2013

Krem dyniowy z dodatkiem curry

Z braku sprzętu usprawiedliwiam swoją nieobecność, ale wracam z nowymi pysznościami.
Na pierwszy ogień krem dyniowy, który wyszedł tak idealnie delikatnie, że sama nie mogę wyjść z podziwu.
Zupka rozgrzewa i nadaje się na smutne szare dni, lecz dziś pogoda dopisała i jedząc ją w promykach słońca przeciskającymi się przez firankę wywołała uśmiech na buzi :) Dynia staję się moim jesiennym faworytem.
Składniki:
- 500g obranej dyni
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka curry
- pół łyżeczki soli morskiej
- szczypta białego pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka nasion sezamu
- łyżeczka nasion słonecznika

Przygotowanie:
Dynie obieramy i odkrawamy części niejadalne, (do tego przepisu najlepiej wybrać dynię dojrzałą o intensywnym kolorze) kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Doprawiamy curry, solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Całość gotujemy przez około 20 min do momentu zmięknięcia dyni, następnie nadmiar bulionu odlewamy do szklanki zostawiając niewielką ilość w garnku z dynią. Blendujemy dynię na gładki krem dodając odlany wcześniej bulion w takiej ilości aby konsystencja była dla nas odpowiednia.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. obiecałam sobie, że w następnym tygodniu na pewno zrobię coś z dyni! :) super zupa

    OdpowiedzUsuń
  2. KOCHAM! bez zbędnych słów

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie tez dziś dyniowo i słonecznie. Dokładnie - jesienny faworyt albo faworytka. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny!! uwielbiam wszelkie kremy i ostatnio polubiłam dynię, bez dwóch zdań to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dynię podaję ostatnio tylko na słodko, ale chyba to zmienię, bo przypomniałaś mi, jak uwielbiam dyniowe kremy <3

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...