wtorek, 17 września 2013

Pieczony łosoś w sosie musztardowym

Łosoś w takiej wersji stał się moją ulubioną potrawą, a to już mówi samo za siebie :)
Składniki:
- 200g świeżego łososia
- łyżka musztardy
- łyżka wody
- łyżka syropu z agawy
- łyżka sezamu
- sol morska
- cytryna

Przygotowanie:
Łososia myjemy i kładziemy na folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym posypując go solą morską. W filiżance przygotowujemy sos dodając musztardę, wodę, syrop z agawy oraz troszkę soku z cytryny, tak powstałym sosem smarujemy naszego łososia. Na koniec posypujemy go sezamem i zawijamy w folię. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. chętnie zjadłabym go na obiad ;) jeszcze z jakąś fajną lekką sałatką to już w ogóle raj ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pasuje mi do tego fasolka szparagowa :) - losos to moja ulubiona ryba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przypomniałaś mi o fasolce ! Ale mi zrobiłaś ochotę :)

      Usuń
  3. uwielbiam łososia w takiej marynacie, szczególnie z brokułami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjny obiadek, zdecydowanie mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny ten sos! Syropu z agawy wprawdzie nie probowalam, ale mysle, ze i z miodem sie uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miodem również wychodzi przepyszne.

      Usuń
  6. łosoś-jedna z najpyszniejszych ryb, a przyrządzona w ten sposób na pewno smakuje niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dodaję na listę do zrobienia! koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łososia kocham <3 Jestem pewna, że taki by mi posmakował !

    OdpowiedzUsuń
  9. b\Bardzo apetycznie wygląda, a marynata super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam łososia, a Twoja propozycja wydaje mi się smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe połączenie i wygląda cudownie z tym sezamem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieczony łosoś w sosie musztardowym zrobiony, zjedzony i na pewno po raz kolejny będzie przyrządzony :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...