niedziela, 1 września 2013

Wytrawne Muffiny z kabanosem, czosnkiem i cebulką

Wyśmienita przekąska lub wersja niesłodkiego śniadania.
Składniki (12 sztuk) :
- 250g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 60 ml oleju
- 275 ml maślanki
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka keczupu
- mała cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1 kabanos
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- sól
- pieprz







Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie w oddzielnej misce łączymy za pomocą miksera mokre składniki czyli jajko, maślankę, musztardę, keczup i olej. Małymi porcjami przesypujemy mąkę z przyprawami do mokrej masy miksując cały czas mikserem do idealnego połączenia się składników. Cebulkę i czosnek bardzo drobno siekamy zaś kabanosa kroimy w małą kostkę i dodajemy do powstałego wcześniej ciasta. Wlewamy masę do 3/4 foremek lub papilotek, pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. 
Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Aż mi wstyd,że nigdy nie jadłam wytrawnych muffin :P

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, to musi byc naprawde smaczne !! nigdy jeszcze nie jadla m takiego polaczenia smakow :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio mam ochotę na wszystko co wytrawne, Twoje muffiny zdecydowanie zaliczają się do tych potraw, których zjadłabym pewnie aż za dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja, lubię, pozostali domownicy niekoniecznie, ale jak dla mnie taka wersja to fajna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie może lepiej bez kabanosa, bo jakoś nigdy za nimi nie przepadałam ;p jednak nie zaprzeczam, że podoba mi się ta wytrawna wersja muffinów, coś nowego - pomysłowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę takie muffiny brała do pracy, to ciekawe połączenie i dla urozmaicenia od kanapek, dzięki za pomysł^:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, zjadlabym teraz takiego, na pewno poradzilby sobie z moim burczeniem w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne te muffiny, ja postawiłam wczoraj na słodkie, ale wytrawne też najwyższa pora zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...