niedziela, 9 lutego 2014

Pieczony burak w sałatce na roszponce

Pieczony burak? Jakoś do mnie nie przemawiał, ale postanowiłam spróbować, w końcu jak mogę powiedzieć, że czegoś nie lubię skoro tego nie jadłam. Tak więc stało się upiekłam buraka i podałam w towarzystwie innych pieczonych warzyw. Mile się zaskoczyłam!
Składniki:
- 2 buraki
- 2 marchewki
- kawałek dyni
- 1 papryka
 1 czerwona cebulka 
- zioła prowansalskie
- ostra i słodka papryka w proszku
- sos sojowy

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w słupki bądź paseczki, Buraki, marchew i dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy ziołami prowansalskimi ostra i słodką papryką, polewamy sosem sojowym i mieszamy całość. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie dokładamy paprykę oraz cebulkę łącząc je z resztą warzyw i pieczemy dodatkowe 15-20 minut. Podajemy na roszponce polewamy sosem sojowym.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. mogłabym z tobą jadać! takie pyszne zestawienia tworzysz :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...